Avantajele si dezavantajele imprimantelor lazer

Atunci cand iti propui sa iti cumperi o imprimanta, o sa gasesti pe site-urile de specializare numai “sfaturi” bune sa cumperi de la ei, promitand preturi mici pentru servicii calitative. Intr-adevar, preturile la imprimante a scazut considerabil, in ultimii ani, dar achizionarea uneia nu este chiar la indemana si buzunarul oricui, in special la imprimantele lazer.

Uneori ne dorim ce e mai bun si mai actualizat, chiar daca nu avem nevoie de astfel de servicii. De exemplu, te-ai gandit care sunt avantajele si dezavantajele cumpararii unei imprimante laser? De ce o imprimanta cu lazer si nu una cu jet de cernela? Cat de ieftin este, pana la urma, si care sunt costurile reale dupa achizitionarea unei imprimante lazer?

PRO:

Repede si productiv: imprimantele cu lazer au capacitatea sa imprime o pagina deodata, ceea ce e foarte avantajos pentru companii sau firmele specializate in xerografie;
Aceeasi calitate a printarii pe hartie normala, la o viteza avansata. Trebuie sa tineti cont, insa, de faptul ca imprimantele cu lazer tiparesc ALB-NEGRU. Trebuie, prin urmare, sa anticipati serviciile pentru care va achizionati o imprimanta cu lazer si, daca folositi mult COLOR, sa va cumparati una speciala.
Fara zgomot! Intr-adevar, unul din motivele pentru care ti-ai dori un upgrade, este si acest avantaj. Atunci cand folosim imprimanta acasa, zgomotul poate fi greu sesizabil, datorita cantitatii, dar atunci cand ne referim la o firma, situatia se schimba dramatic, daca imprimanta este folosita constant, de mai multi angajati.

CONTRA:

– Costul achizitionarii: cum spuneam si mai sus, chiar daca preturile au scazut considerabil in ultimii ani, nu oricine isi poate permite una, doar de dragul moftului.

– Prea mari: atat in inaltime, cat si ca suprafata. Inainte de a cumpara una, asigurati-va ca aveti destul spatiu pe birou.

Hartie necompatibila: imprimantele cu lazer nu sunt indicate daca folositi alte tipuri de hartie decat cea standart, de exemplu daca tipariti pe hartie mai groasa, mata sau pentru fotografii. Din nou, trebuie sa va stabiliti cu exactitate scopurile pentru care va doriti o astfel de imprimanta.

– Sunt costisitoare: Cartusele de toner va pot costa mai mult decat pretul iniatil al imprimantei! Va puteti incanta, atunci cand cumparati o imprimanta lazer cu cartus de toner, dar trebuie sa luati in considerare ca este un cartus de “start”, care nu are aceeasi capacitate ca a unui cartus normal. O sa ramaneti surprinsi cand, la achizionarea unuia, o platiti cam aceeasi suma care v-a costat initial, toata imprimanta. Plus la asta, daca se intampla ceva, din punct de vedere tehnic, si nu aveti o asigurare, reparatia, la un sediu specializat, iarasi, nu este un serviciu ieftin.

Sper sa fi gasit aceste informatii ca fiind folositoare, daca aveti si alte intrebari, vitaminizez cu placere!

13 thoughts on “Avantajele si dezavantajele imprimantelor lazer

 1. Și totuși dezavantajele nu sunt așa mari și multe. Imprimantele laser s-au tot ieftinit în ultima vreme. Nu mai sunt nici așa mari. Personal am una pe inkjet și e mai mare ca multe laser. Iar tonerul, printează până la 2500-3000 pagini pe când un cartuș pe cerneală printează maxim 500. Și chiar și la imprimantele inkjet, prețul cartușelor este egal cu prețul imprimantei. Se pot încărca și tonerele. Deci prefer o imprimantă laser în dauna uneia pe inkjet 😀

 2. Eu am o imprimanta lazer acasa si sunt foarte multumit de aceasta. Insa nu cunosc atat de bine domeniul acesta si nu imi pot da cu parerea la chestii mai amnuntite precum hartie necompatibila, viteza de printare s.a.m.d. Ceea ce stiu este ca, fata de una normala (pe tus), printeaza mult mai rapid, alb negru, si face zgomot mult…

  Multumesc pentru articol !

  • Sa nu reusesti sa gasesti argumente “contra” valide inteleg (altfel nu-i perfecta) – dar sa n-ai argumente “pro”? (In absenta lor – cum AFLI si cum TE convingi si cum ii convingi PE ALTII de perfectiunea ei? Pe baza laudelor vanzatorului, sau ale vreunui “binevoitor” ocazional?)

 3. Așa este. Trebuie să te gândești bine înainte să cumperi ceva. Ar fi rău să folosești imprimanta pe post de ficus mai târziu, că nu mai merge. Însă în ceea ce privește mărimea obiectului cu pricina, ce mai contează? Dacă e 3 noaptea, mai ai de stat încă o oră până termini proiectul pe care trebuie să-l predai la 7 și toate xerox-urile sunt închise, ți-ai dori să ai una si cât ENIAC, numai să scoți odată referatul ala, muncit cu atâtea click-uri, pe hârtii.

  • “Ar fi rău să folosești imprimanta pe post de ficus mai târziu, că nu mai merge.”
   Pe post de ficus? Nu de SUPORT pt ficus?

   “Însă în ceea ce privește mărimea obiectului cu pricina, ce mai contează?”
   PT UNII nu conteaza… (Crezi ca nu poate avea nevoie de o imprimanta si cineva care locuieste intr-o garsoniera “confort doi”, de nici doua’s’cinci de metri patrati cu tot cu “baie”, chicineta, hol si balcon – sau (impreuna cu familia) intr-un apartament de doua camere “confort trei”, nu cu mult mai mare – si (din lipsa de spatiu) isi tine desk-top-ul pe masina de spalat?)

 4. Fiecare dintre ele are si avantaje si dezavantaje. Trebuie sa le analizezi pe toate, sa analizezi costurile de utilizare pe o perioada mai lunga, … si sa decizi.

 5. HRISTOS A-‘NVIAT! (urat cu intarziere, fiind absent la data potrivita)

  Off-topic (scuze ca dupa o absenta atat de lunga incep direct cu critica…):
  “LaZer”? SIGUR? Eu stiam ca-i “laSer” (acronim de la “light amplificated by stimulated emision of radiations”).
  Si “preturile A scazut”?

  On-topic:
  “…daca se intampla ceva, din punct de vedere tehnic, si nu aveti o asigurare…”
  Asigurare impotriva defectarii in exploatare? UNDE se incheie asa ceva?

 6. Este așa o soluție: ”second hand office supplies” 🙂 O imprimantă, chiar dacă e veche de 2 sau 3 ani, își poate face treaba în mâini potrivite. Vezi pe e-bay că-s o grămadă. Cheers 😀

Împarte o felie de grapefruit :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s