Suflăm în lumânarea de pe tort?

Am o treabă cu oamenii care stau pe verticală când toţi ceilalţi, evident, stau pe orizontală. Ăştia de la 1 Decembrie, de Crăciun, de Paşte şi Sfântul Valentin. Ăstora n-are trebui să le spunem la mulţi ani, de ziua lor, numai aşa, ca să vadă, cât de *fals* sună să zici ceva, exact când trebuie.

Mai scutiţi lumea cu spiritul vostru fals de sărbători şi cu cât de român trebuie să fii tot anul, dar nu şi de 1 Decembrie. Ăştia de ştiu de Dragobete, doar pentru că vine Valentine’s Day. Ăştia de ascultă, probabil, colinzi tot anu şi mănâncă ouă vopsite numai atunci când nu trebuie, altfel nu îi înţeleg, cum să zici că totul e un teatru?

Să asculte lumea ce vrea, de la Fuego până la colinzi americăneşti, dacă asta îi face fericiţi, căci ascultă alţii manele tot anul la rând şi încă nu s-au oprit planetele din rotaţie. Să se laude cu cârnaţii şi cozonacii lor şi să facă bradul sau să vopsească ouă violete, dacă aşa ţine tradiţia, nu neapărat şi religia.

Lăsaţi contemplarea pioasă pentru rugăciunile de seară, când nu te gândeşti să pui pe Facebook că spui Tatăl Nostru, iar în rest, împărtăşiţi, oameni buni, stările voastre de bine, când beţi un vin fiert cu piper negru sau scorţişoară, umpleţi cămara cu miros de cârnaţi afumaţi şi cozonaci aromaţi.

Spuneţi la multi ani, de ziua României, cântaţi colinzi de Crăciun, spargeţi ouă de Paşte şi suflaţi în lumânări, de ziua voastră, căci pentru fiecare zi sau sărbătoare în parte există tradiţii şi tradiţii, dar cei care spun că n-ar trebui să facem asta doar de sărbători, nu gândesc asta zilnic.

Şi da, de Crăciun suntem şi mai buni, că ne-om mai fi dăruit în cursul anului cadouri, dar n-o facem atunci toţi, împreună. Şi da, de Paşte mi se luminează mie sufletul şi de Valentine’s Day îmi vine mie să spun cel mai frumos Te iubesc pentru că în celelalte zile fac restul, dar de sărbători parcă le fac mai bine.

Împarte o felie de grapefruit :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s