N-am maşină, dar observ…

Am vrut să scriu, despre regulile de circulaţie, (în special despre parcări) încă din prima zi în care am ajuns în Anglia. Am tot amânat- aşa cum fac şi autorităţile române. Aici, dacă nu e voie să parchezi- nu parchezi, altfel îţi iei amendă (£70; £35 dacă e plătită în 14 zile de la primirea amenzii şi £105 dacă se depăşeşte perioada legală). Dacă ai impresia că n-o să te prindă nimeni, cred că în 90-95 % din maşinile parcate ilegal îşi iau amendă.

Locurile de parcare sunt gratuite şi/ sau cu plată. Plăteşti la bancomat, afişezi talonul pe bord şi stai liniştit. În centru, în majoritatea oraşelor, parcarea este interzisă, aşa că, dacă vrei să mergi în club, pe Broadstreet, îţi parchezi maşina în locurile autorizate şi mergi apoi, pe jos, până la destinaţie. (Vai de tocuri). Autobuzele au propriile benzi de circulaţie pe care, de asemenea, e interzis să staţionezi.

➡ Dacă nu v-am plictisit, vă recomand să citiţi un articol de pe BBC News– despre primarul din Vilnius, capitala Lituaniei, care a distrus o maşină parcată ilegal în centrul oraşului. O astfel de atitudine ne-ar trebui şi nouă- nu doar greve leşinate a celor de la RATB, nu doar preşedinţi care se supără pe şoferi, iar drept urmare, îşi conduc singuri maşina. Până la urmă însă, cred că ne merităm condiţia, din moment ce ne permitem să plătim şpaga sau amenda. Nouă chiar ne place aşa, să facem lucrurile de mântuială, pe apucate. La noi se aplică întotdeauna: regulile există ca să fie încălcate.

4 thoughts on “N-am maşină, dar observ…

  1. Problema in Romania nu e numai faptul ca soferii parcheaza de multe ori ilegal, problema e si lipsa locurilor de parcare.In majoritatea oraselor vezi o multime de semne cu “Oprirea interzisa” sau “Stationarea interzisa” dar nu iti ofera si o alternativa, de cele mai multe ori. Nu ii apar pe cei care stationeaza ilegal, dar cred ca autoritatile ar trebui sa tina cont si de faptul ca masina trebuie parcata undeva in cazul in care soferul se indeparteaza de ea si ar trebui sa amenazeje si parcari mai multe.

    • Raluca, nici în Anglia nu stau parcările cu locuri libere în coadă. Se întâmplă, uneori, să te roteşti în cerc jumătate de oră ca să găseşti o parcare şi, dacă nu găseşti exact în faţa blocului, n-ai decât să o parchezi mai departe şi să mergi pe jos până acasă. Nu, la noi se parchează pe bordură, pe trotuar, în faţa la Mall. Oriunde.

  2. Mai rau e atunci cand nu poti sa mergi pe trotuar si esti nevoit sa mergi pe strada si te claxoneaza masinile de parca e vina ta. O solutie cu lipsa locurilor de parcare ar fi parcarile supraetajate sau subterane, dar la noi prefera sa se faca malluri in loc sa se gaseasca rezolvari la probleme…

Împarte o felie de grapefruit :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s