Anunţ pentru anunţ…

Văd că anunţul a avut reacţii controversate. O să încerc să explic cu următorul exemplu: pe unele cutii de ouă este specificat că ouăle provin de la găini crescute în cuşti sau de la găini crescute în curte. Există oameni care nu ştiu despre asta, oameni cărora nu le pasă şi oameni cărora le pasă.

Bineînţeles, ouăle de la găinile crescute în libertate sunt mai scumpe, dar cei care vor o schimbare şi cred într-o schimbare, plătesc mai mult. Printr-un anunţ televizat, britanicii au hotărât ca a doua zi să cumpere doar ouă de la găini crescute în libertate- ca semn de protest. Ştiu sigur că nu toţi au făcut asta, altfel lucrurile s-ar fi schimbat, nu doar pentru o zi.

1. Şi eu am poze salvate de acum 2-3 ani în calculator. N-o să stau să caut acum sursa- e imposibil. Asta nu înseamnă că o să fac din asta o scuză pentru viitor. Cum spuneau addicted şi creve, unele surse sunt greu de precizat, de exemplu când luăm imaginile de pe mail sau torrente.

2. Sursă, pentru mine, înseamnă atât autorul fotografiei, cât şi persoana de la care m-am inspirat. Aş putea să modific puţin toate pozele în Paint şi să pretind că sunt făcute de mine. Spuneau mazgalica şi Roxana, în comentariu de la post, că ele iau pozele de pe Google. Pozele pe care le cauţi pe google te redirecţionează pe site-uri sau bloguri care au folosit imaginile alea- deci sunt o sursă de inspiraţie, că doar nu le găseşti în aer, nu? Şi tu, şi eu suntem pe Google, asta nu înseamnă că trebuie să fim furate, nu?

3. Maria, majoritatea bloggerilor pe care îi citesc şi îi apreciez fac deja asta şi, dacă unii pot şi vor să facă asta, de exemplu vis-vandut-la-gramaj, nu văd de ce nu am încerca să schimbăm hoţia asta pe faţă. Aş putea, foarte bine, să copiez articole şi imagini de pe alte bloguri şi să nu pun sursa, având ca scuză că le-am găsit pe Google. Uşor şi profitabil, nu? Original, chiar! Şi da, o să refuz să mai citesc oamenii care fac asta intenţionat sau din lene- pentru că este evident cine face asta.

Cine vrea să continue originalitatea asta, în idioţenie, nu are decât. Eu am hotărât să fac asta. Am hotărât să cumpăr ouă de la găini crescute în libertate. Am hotărât să muncesc mai mult, punând şi link-ul celui de la care m-am inspirat, de fiecare dată când am ocazia. Cum spunea Alexandu Călin pe profilul de FB: “-Eu nu vreau o ţară ca afară, ci vreau oameni ca afară.”

[poza: andrushky.tumblr]
Advertisements

26 thoughts on “Anunţ pentru anunţ…

 1. Asta stiu Grape dar daca iau mai multe de pe Google intr-o zi si le postez altadata nu mai stiu sursa 😦 …daca iau pe moment si postez repede pun sursa 😉 Eu am inteles ce ai zis tu si ai dreptate…daca ai observat nu pun la toate articolele poze 😛

  • Roxana, ai putea, atunci când le salvezi, să le salvezi, ataşând la numele pozei, link-ul de la care te inspiri. E simplu. Şi eu salvez zeci de poze într-o zi, asta nu e decât o scuză pentru comoditate.

   Înţelegem multe lucruri, dar nu facem nimic în privinţa lor.

 2. Grape asa voi face de acum in colo,momentan pun din pozele pe care le am salvate de mult timp,ani chiar ( si am multe luate de pe vremea cand nici nu aveam blog sa le postez,le luam pt ca imi placeau )…cand voi mai lua alta noua voi pune si sursa 🙂

 3. Am poze de vreo 6 ani în calculator pe care le folosesc și chiar nu o să pun la alea sursa.

  Mie îmi e destul de ușor cu sursa pentru că majoritatea sunt luate de pe deviantart și se salvează și cu numele autorului. Așa că pun la poză link pentru profilul de deviantart.
  Sau am de pe site-uri de fotografie și e pe ele watermark-ul acelui fotograf, cu nume și/sau site, iar atunci nu consider că trebuie și link.

  E foarte spinoasă treaba asta a surselor. Și uneori când iei imaginea de pe google, într-adevăr, site-ul ăla nu a prima sursă.
  Dar până la urmă intenția contează. E greu să faci link la orice.
  Comoditate sau nu, de pildă dacă îmi amintesc că un blogger a scris nu știu ce acum 2-3 luni și mă inspiră acuma, nu pot să pierd o zi căutând în tot blogul acel post. Cum nu putem căuta o poză pe internet 3 zile să îi găsim sursa.

  Putem salva pozele cu link-ul de unde le-am luat, putem să luăm pozele numai de pe site-uri de artă unde știm sigur că ei sunt autorii…

  Dar așa cum ai pus problema că noi facem vizitatori pe munca altora, punând link către cineva care nu pune link la sursă, iar poza nu e a lui, vine și problema: facem noi cuiva care „fură” vizitatori, pentru că e sursa noastră.

  Situația nu e așa simplă.

  • DianaEmma, am spus deja ce înseamnă sursă pentru mine- nu doar autorul pozei, ci şi cel de la care mă inspir.
   Dacă ne este frică ca nu cumva să facem vizitatori altora, poate ar trebui să ne lăsăm de blogging, decât să ne inspirăm de la alţii, dar să pretindem ca de la noi să nu se fure…
   Oricum, nu pretind ca toţi să fie de acord cu mine. Dar nu suntem chiar atât de liberi să facem tot ce vrem…

   • Nu mă refeream la „frica” de a face altora vizitatori.

    Ci că există o marjă a corectitudinii, și oricât am vrea să fim corecți, vom face și „rău”.
    La un nivel mai înalt, faptul că 10 sunt corecți, nu compensează că un milion sunt incorecți.
    Iar uneori noi prin corectitudinea noastră, putem promova incorectitudinea altora. Și asta nu e corect, nu? Iar noi cică ne vrem corecți.

    Nu e cazul să fim mai catolici decât papa. Și eu cel puțin înțeleg că ai cere o corectitudine mai mare decât se poate.
    Ca idee generală eu sunt de acord cu tine, dar „anunțul” pare prea intransigent. Oamenii au tendința de a fugi când văd limite setate prea sus, cum s-a observat și la acel articol. În general o atitudine de „hai să încercăm puțin câte puțin” are mai mult succes decât tăierea de cap la cea mai mică greșeală. Poate unora le place foarte mult că îi citești; dar condiționarea cu link-urile a fost prea puternică și i-ai „speriat”, s-au considerat nedreptățiți, i-a supărat.
    Cred că o campanie de promovare a surselor ar fi avut mai mult succes decât să îi „forțezi”. Dar până la urmă tu alegi cum tratezi o situație, și noi alegem cum o comentăm.

    Cel mai corect ar fi să dăm și bani celor care ne sunt surse. Nu sume mari… unii și dacă ar primi 0,001 euro pe link, ar câștiga din munca lor. Iar la noi nu s-ar face gaură în cer.

   • Ce sa se fure, mai? Idei? Hai sa fim seriosi. Daca nu poti scrie decat inspirandu-te de la altii, oricum tu esti cel ce pierde si nu cel de la care te-ai inspirat… el va mai avea inspiratie, tu pana cand? Ne facem bloguri ca sa avem vizitatori sau pentru ca vrem sa scriem? Pentru ca avem ceva de spus, in felul nostru, unic, personal?

 4. Grapes, eu nu adaug nimic mai mult decat urmatoare chestiune: in primul rand aici este vorba despre dreptul de autor si despre respectul pentru munca altuia.

  As mai adauga ceva: in lucrarile stiintifice, o citare corespnzatoare a sursei informatice contine nu numai link-ul (adresata exacta) ci si data si ora accesarii site-ului 🙂

 5. Eu când am știut sigur că o anumită poză aparține cuiva, nu mai știu sigur dacă am pus link, dar știu sigur că am contactat respectiva persoană pentru a întreba dacă o pot folosi. Când voi știi că o poză aparține sigur unei persoane voi pune link și dacă se poate chiar voi contacta persoana. În rest, nu are rost din punctul meu de vedere 😀 Dacă greșesc să-mi fie cu iertare dar așa cred eu 😛

  • O poza apartine SIGUR unei persoane, ca doar ca a aparut din neant, nu crezi?
   Corect e sa recunosti, chiar daca esti in imposibilitatea de-a cita sursa, ca ceva nu iti apartine… imagine sau orice altceva… si asta nu te costa nimic, nici munca in plus, nici timp… ” poza nu imi apartine, e luata de pe net, nu cunosc autorul “… e asa greu?

   • Nu vreau să te supăr dar te invit să îi spui lui Ciutacu ce mi-ai spus mie și s-ar putea să te înjure 🙂 Sunt blogger nu fotograf. Dacă eram fotograf îmi făceam blog de fotografii. Nu e clar că pozele nu îmi aparțin? Nici măcar odată nu am insinuat că pozele mi-ar aparține. Nu ar avea rost să spun la sfârșitul fiecărui articol ”pozele nu îmi aparțin, dar habar n-am sursa”. Decât să pun linkuri către alte site-uri care au preluat și ele de cine știe unde mai bine nu mai pun nimic.

    Legat de ce spunea Grape că măcar să pun link către site-ul a cărei poză m-a inspirat la scrierea articolului iar nu sunt de acord deoarece eu când caut o poză deja am articolul terminat. Caut poză în funcție de articol și nu îmi fac articolul în funcție de poze.

    • Crezi ca pierd ceva daca ma injura? Sau voi inceta sa cred si sa sustin ceea ce cred?

     Nu, nu mi se pare clar faptul ca, daca ai poze pe blog si blogul nu e unul de fotografie, pozele nu iti apartin. Da, cred ca trebuie specificat faptul ca nu sunt ale tale.
     Nu pot sa faci asta? Ok, atunci posteaza pe blog doar ceea ce iti apartine, adica textul. Nu ti se pare corect asa?

     • Nu ma superi absolut deloc. Faptul ca fiecare isi spune si-ti sustine parerea mi se pare foarte corect, asta inseamna o discutie.
      Si, pana la urma, parerile mele sunt ale mele, asa cu fiecare dintre noi…

     • lui i se pare corect sa nu mentioneze … deci de ce atata presiune asupra tuturor care sunt de alta parere? doar pentru ca e la moda textul cu I.P. si se doreste sa se inchida gura tuturor celor care nu sunt de acord cu ideea respectiva?

      am mai scris si acum intreb direct: voi, aparatorii incrancenati ai drepturilor de autor, de fiecare data cand folositi un mecanism care contine o rotita … pomeniti (verbal sau in scris) autorul spunand/scriind: “roata n-am inventat-o eu”? ma indoiesc!

      sa mai intreb unde era acum specia umana daca toate informatii erau cu copyright? notiunea de “patrimoniu cultural (uman)” va spune ceva? “liberul acces la informatie” exista sau nu cand trebuie sa platesti, sa mentionezi, sa citezi, etc. … o multime de “trebuie”? sau, de fapt, discutam despre bani … discutie pe care va las pe voi s-o purtati.

 6. Sunt de acord cu tine, cel mai corect e sa pui sursa. Apreciez faptul ca te lupti pentru ideile tale.
  Dar incercam sa spun ca bloggaritul nu inseamna neaparat si reciprocacitate. De ex imi place sa citesc blogul surorilor marx. Nu o sa incetez sa-l citesc pentru ca ele nu ma baga in blogroll

  • Da, comparaţia nu e asemănătoare. Şi eu citesc bloggeri care nu mă au în blogroll sau pe care nu îi am în blogroll- asta e vorba de alegere, de cunoştinţe, de cerinţe, de…multe.

   Dar, atâta timp cât am bloggeri care fac asta, pentru că aşa e corect, şi bloggeri care nu vor să facă asta, din comoditate sau alte motive…cu timpul, chiar dacă am să-i mai citesc, n-o să-i mai consider echitabili.

 7. problema este ca de multe ori indicarea sursei nu ne salveaza de copyright infringement … cea mai buna solutie pentru cineva care posteaza ar fi sa ceara voie la sursa . initial am incercat asta, dar dupa ce am fost ignorat total, am renuntat si merg pe solutia cu indicarea sursei si pe mentinerea in aria fair use … vad ca pana acum n-am avut decat un singur incindent.

 8. Daca e prea dificil sa mai pui si sursa in josul paginii poti pur si simplu csa pui link-ul pozei atunci cand o incarci in wordpress, asa atunci cand cineva da click pe poza respectiva aunge fix de unde ai cules si tu poza la randul tau :)…eu asa fac, cu exceptia pozelor care au watermark si se cunoaste autorul.

 9. Se pare că avem puncte de vedere diferite în ceea ce priveşte sursa pozelor de pe blog. Dacă pentru tine sursa reprezintă “nu doar autorul pozei, ci şi cel de la care mă inspir”, pentru mine sursă nu poate fi decât una: cel care a făcut fotografia sau a modificat-o. Dacă am luat poza de pe alt blog ori site şi acesta nu reprezintă sursa primară înseamnă că am depus acelaşi efort ca şi cel de pe blogul/siteul căruia am luat-o. Şi nu e vorba că mi-e teamă că cititorii mei vor da buluc pe site-ul ori blogul din spatele link-ului ci pur şi simplu nu mi se pare corect. E ca şi cum eu aş avea pretenţii ca cei care iau pozele de pe blogul meu să mi-l treacă pe acesta ca sursă. Departe de mine acest gând pentru că ştiu că nu eu sunt autoarea pozei.
  Chestia asta cu menţionatul sursei pozelor cu autori necunoscuţi seamănă cu creaţiile populare (să zicem cântece): dacă nu se cunoaşte sursa primară de unde a plecat cântecul, nimeni nu va zice că el a fost cel care l-a compus deşi mulţi îl cântă.

  • Mâzgâlica, dacă cântecele n-ar fi transmise din gură-n gură, n-ar mai ajunge la noi şi s-ar pierde pe drum. Spui că *pentru mine sursă nu poate fi decât una: cel care a făcut fotografia sau a modificat-o. * , ce ar fi să modific eu puţin pozele în Paint, puţin cuvintele tale şi să fac blogging?

   • Dacă vei modifica o fotografiei care nu este a ta, da, te voi menţiona ca sursă deoarece ai făcut ceva nou faţă de poza iniţială, dar mai ales ai depus un efort suplimentar faţă de mine care am luat-o pur şi simplu de la tine.
    Vorbeam de poze că la cuvinte nu sunt de acord (nu mă refer la tine 😀 ). Să furi o idee pe care să o exprimi în alt mod ori cu cuvintele tale, mai merge dar să copiezi posturi întregi ori fragmente de pe alte bloguri, nu.

 10. nu prea m`am gandit la partea cu sursa, dar de obicei am deja pozele in calculator si`s toate de pe tumblr 😛 .. deci putin mai greu cu sursa . nu sunt genul care ” vai cum sa`i pun eu link lui x, ce el mi`a pus mie ?” ..

  faina initiativa, felicitari ..

 11. Eu am ajuns sa precizez sursa pozelor în momentul în care mi-am vazut textele pe alte bloguri.E neplacut, si-ti pare rau pentru ca oricat de simplu ar parea realizarea unui text sau a unei fotografii, nu despre asta-i vorba.
  Fara sursa am salvat si eu nenumarate poze si e posibil sa folosesc uneori si din acelea daca voi considera ca sunt mai potrivite cu ce am scris, mai ales ca alegerea imaginilor în postari o fac dupa scrierea textelor, versurilor, etc. însa e bine, cum spui si tu, sa facem asta pentru a avea constiinta împacata.

 12. Degeaba adaugi sursa și link către aceasta, tot nu se numește fair use, atâta vreme cat obții bani de pe urma blogului. Nicio imagine de pe un site care are precizat clar faptul că întreg conținutul se supune drepturilor de autor nu poate fi utilizată fără acordul sursei respective. Adăugând un link, în acest fel riști să afle sursa despre ceea ce faci și să te trezești cu o plângere înaintată către AUTOMATTIC, o ștergere a postării sau chiar o suspendare a blogului de către WordPress. O alternativă la aceasta este utilizarea de imagini libere de drepturi de autor, dar pentru asta trebuie să le cauți cu atenție, nu să iei prima imagine care apare pe Google. De vreme ce sunt un băiat bun, îți ofer câteva adrese care conțin astfel de imagini.
  http://www.sxc.hu/
  http://www.flickr.com/commons/usage/
  http://commons.wikimedia.org/wiki/Pagina_principal%C4%83
  Primul site necesită înregistrare, iar drepturile de autor sunt precizate la fiecare imagine în parte. Însă, cele mai multe sunt free.
  De exemplu, imaginea de la articolul cu dădaca. Uite ce scrie pe cafepress.com: All Content Copyright. Înseamnă că, deși adaugi link și precizezi sursa, încalci Terms of service.

Împarte o felie de grapefruit :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s