To save or not?

Am avut o dezbatere cu privire la mediul înconjurător, iar întrebarea a fost: să protejăm speciile pe cale de dispariţie sau să lăsăm natura să îşi urmeze calea, conform teorii evoluţioniste a lui Darwin- unde cel mai puternic supraveţuieşte.

Eu am fost de părerea că unele specii trebuie să dispară, ca să se dezvolte altele. Ştiu că Pandutzu o să mă şteargă din blogroll pentru asta 😆 , dar cred că asta e calea firească. Bineînţeles, exclud braconajul şi pescuitul excesiv. Mâna omului nu e o cauză naturală- deşi e specia supremă, iar asta îl scuză, cumva.

7 thoughts on “To save or not?

 1. Ar trebui să fie excluse și defrișările excesive care nu mai lăsa spațiu animalelor, și mărirea spațiului agricol și citatin în detrimentul celui natural, și poluarea, și multe lucruri pe care oamenii le fac și au efect indirect asupra selecției naturale. Și tot excluzând, îți poți da seama de fapt cât de mult influențăm negativ…

  Speciile evoluează, nu dispar. Selecția naturală păstrează balanța numărului de indivizi, nu distruge rase. Din câte știu eu speciile care chiar au dispărut sunt în marea lor majoritatea disporute de la cataclisme naturale grave (gen ce au pățit dinozaurii).

  Dacă avem ceva de învățat de la selecția naturală, e că și pentru oameni ar trebui să vină timpul unei selecții sau îmbunătățiri.
  Fără vulpi, iepurii se înmulțesc și devastează toată câmpia, o fac stearpă. Dacă nu există vulpi, asta nu face iepurii ființe supreme, ci doar niște lacomi care distrug totul în cale pentru propria supraviețuire.

  • Da, mai era un exemplu în China, parcă. Când oamenii au omorât păsările pentru că le distrugeau lanurile de orez, dar după ce au omorât păsările, au avut invazie de insecte.

   Cât despre oameni- există bolile fără tratament şi…războaiele.

   • la ultima propozitie … conteaza numerele/proportiile … si ele anuleaza efectele ambelor variante (atat bolile cat si razboaiele). iar daca ce-am scris eu ofenseaza pe cineva … amicu’ google ne arata peste tot numere in continua crestere (si am io asa o banuiala ca nu se inseala).

     • hitler si-a batut joc de ideea de “lebensraum” … da’ daca stam sa analizam, nu-i o tampenie si se aplica tuturor speciilor. da’ cum oamenii tot asfalteaza si betoneaza (ok, la noi cu viteza melcului turbat) …. nici macar going up nu mai e o solutie.

 2. Omul e vinovat pentru asta… nu natura. Daca nu erau oamenii (in the top of the f’kin food chain)… lumea asta era mult mai frumoasa.

 3. Eu cred ca in natura exista un echilibru si atunci cand piere o specie apare o alta, o posibila evolutie a unei alte specii…nimic nu se pierde ci renaste.Noi oamenii stricam acest echilibru, ne place natura dar stam in banca noastra si privim cum este distrusa de cei ca noi fara a misca un deget.Am vazut un film care m-a impresionat in acest sens…”Two brothers”, un film din 2004 despre doi frati tigrisori, despre cum intervine omul in viata lor…despre cum omul strica acest echilibru.Iti recomand sa-l vezi !

Împarte o felie de grapefruit :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s