Interpretăm corect nevoile emoţionale ale partenerilor noştri?

Am găsit azi prin casă o carte, am deschis-o întâmplător la Capitolul 5, unde am găsit întrebarea: Interpretăm corect nevoile emoţionale ale partenerilor noştri? Se pare că există 3 categorii de oameni, cu nevoi şi percepţii diferite.
1. Oamenii predominant vizual: ei au nevoie să vadă dragostea prin diferite gesturi, dovezi şi lucruri materiale.
2. Oamenii predominant auditiv: sunt acele persoane care, înainte de a vedea dragoste, au nevoie să audă declaraţii, cuvinte de laudă la adresa lor, etc.
3. Oamenii predominant kinestetic: acele persoane care au nevoie să simtă dragostea în acţiune- mângăieri, contact fizic, etc.

În ceea ce mă priveşte, dacă ar fi să aleg, cred că mă clasific printre cei predominant vizual, pentru că nu mă mulţumeşte să aud “te iubesc” deşi ştiu şi simt asta din partea celuilalt, aş prefera mai degrabă să mi se demonstreze prin anumite gesturi, oricât de mici nu ar fi ele. Bineînţeles, se explică că toţi avem nevoie atât de dovezi, declaraţii şi contact fizic într-o relaţie totală, dar de cele mai multe ori, ne supărăm pe celălalt pentru că nu ne înţelege nevoile primare.

Dacă sunt supărată, degeaba iubitul meu îmi spune că mă iubeşte. Pentru că eu ştiu asta, dar în momentul respectiv am nevoie de o dovadă, de un gestuleţ, oricât de mic şi neînsemnat. Pot să îmi ies din pepeni dacă mă ia în braţe sau încearcă să îmi vorbească, dacă nu îmi demonstrează ceea ce simte.

Probabil din această cauză greşim şi când interpretăm nevoile emoţionale ale celuilalt. Poate eu, fiind obişnuită cu ideea de a mi se demonstra prin fapte, neglijez nevoia lui auditivă sau kinestetică şi de aici ideea că nu îţi poţi mulţumi partenerul, deşi îi faci ceea ce tie ţi-ar plăcea. Poate nu e vorba de femei-bărbaţi, poate e vorba că, defapt, nu ne înţelegem indiferent de sex, pentru că punem percepţiile noastre înaintea celuilalt?

Te-ai gândit la nevoile tale emoţionale şi la cele ale partenerului? În ce categorie crezi că te încadrezi? Crezi că din cauza aceasta apar neînţelegerile din cuplul vostru?

12 thoughts on “Interpretăm corect nevoile emoţionale ale partenerilor noştri?

 1. true, true, Grape!:) si eu intru tot la vizual, desi cred ca toti avem nevoie si de gesturi, si de a auzi, si tot tacamul. nu cred ca ne incadram doar la o singura categorie

  te pup

 2. da, foarte interesant.. 🙂
  Grapefruits, doresti sa facem schimb de linkuri? Daca esti interesata, da-mi add pe mess, la Y!M-ul : copil_fara_hazzz

  vorbim acolo!

  Ps: mult succes mai departe!

 3. … m-am gândit… de mai multe ori, chiar. Stau destul de bine la capitolul comunicare și înțeles “chestii”. Pentru unele tipe… clar înțeleg prea multe.
  … Vorbele nu înseamnă mare lucru. Chiar mă pot irita, dacă vin de la o persoană care nu știe să comunice, sau care știe, dar nu-și dă silința să exprime ca lumea ce gândește/simte. Prefer o mângâiere, îmbrățișare… un gest, mă rog.
  Partea proastă este că am întâlnit multe tipe cărora să discute deschis cu partenerul – li se părea o corvoadă. Un efort intelectual. E greu, frateee. De ce să pui femeia la munci grele? Dacă pe ea atât o duce capul…
  Mă rog…. momentan n-am provocări de genul ăsta. Cumva e rău, cumva e bine. Mă bucur de liniște.

 4. Daca as putea, as imbina armonios toooot ce ai scris tu mai sus 🙂 consider eu ca intr’o relatie ai nevoie de toate, dar asa, cate putin: ne place sa auzim cate un “te iubesc!” deghizat in ditamai declaratie de dragoste, ne place sa vedem ca partenerul nostru ne mai cumpara cate o atentie macar din an in paste, ne place sa avem si momente de tandrete…
  Daaar daca ar fi sa aleg o singura categorie, merg si eu pe cea kinestetica 🙂

 5. in toate 3, dar cel mai mult in categoria kinestetica, apoi pe locul 2 ar fi cea vizuala, iar cea auditiva mai putin, poate datorita faptului ca m-am obisnuit cu ea.

  Iar iubita mea cam la fel.

 6. Da, am citit si eu despre chestia asta… e cu dus si-ntors… intelegerea actiunilor celor de langa noi… d-aia ii apreciez pe cei care spun in fata! 🙂

 7. Eu m-am gândit, dar am citit alte cărți. 😆

  În cele din urmă mereu trebuie să ne raportăm la nevoile emoționale ale celuilalt… nu doar parteneri, ci și prieteni și familie.

  Eu sunt vizuală, și tind să dau dreptate în mare. Oricum, mă clasific ca vizuală pentru că am că eu învăț predominant vizual și așa mă descrie personalitatea, nu după acea descriere.

Împarte o felie de grapefruit :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s